Selectează o Pagină

Te-ai decis: vrei sa fii motociclista. Te-ai interesat cat costa scoala de soferi, ai facut rost de chestionare auto categoria a, in curand ajungi in poligon, dar parca iti e putin teama. Daca pici? Daca nu te descurci? Fii fara grija, nu e mare scofala sa conduci o motocicleta. Chiar daca pici, viteza e mica, mai mult de niste vanatai n-ai.

Poligonul

Cele mai frecvente erori apar la opturi. Mai exact, poti gresi la numaratoarea lor sau la schimbarea sensului. Uite aici un pont care te ajuta sa nu te incurci la numaratoare. Alege un punct de la care incepe optul. Ideal, poti alege fix momentul in care incepi sa faci prima curba. De fiecare data cand treci cu motocicleta prin acel loc, spune numarul urmator. Cand ajungi la 3, presupunand ca ai ajuns momentul recomandat de mine, mai faci un opt si schimb sensul.

Cum anume schimbi sensul? In loc sa intri iar printre primul si al doilea jalon, mergi inainte si te incadrezi in curba dupa al doilea jalon. De acolo, iti alegi iar un moment si incepi sa numeri opturile. Imediat ce termini cu opturile, treci la urmatoarea etapa a probei din poligon.

In trafic cu scoala de soferi

In functie de ora la care iesi si vremea de afara, traficul variaza de la foarte liber pana la absolut mizerabil. De ce te afecteaza asta? Cu cat e mai aglomerat, cu atat vei avea conditii mai dificile si sansele de a gresi cresc.  In acelasi mod te influenteaza vremea. Daca e soare si frumos, vezi bine ce se intampla in jur si te poti concentra la trafic. Dar daca ploua, stropii de ploaie o sa-ti reduca vizibilitatea si zgomotul picaturilor ce se lovesc de casca o sa-ti tot distraga atentia de la trafic. Dar stai linistita, cat timp greseala are loc in timpul orelor si nu se lasa cu decapitarea unui om, ea e binevenita 🙂 Sa nu te lasi demoralizata de prea multe greseli. Ele te ajuta sa stii la ce sa fii atenta in timpul examenului. Cu cat orele sunt mai grele in timpul scolii, cu atat iti va fi mai usor la examen.

Proba teoretica

Ca s-o treci, ai nevoie sa stii partea de legislatie si sa completezi multe chestionare auto pentru motociclete. Poti incepe prin a raspunde la multe intrebari. Gasesti aici un catalog intreg de intrebari pentru permis. Apoi, iti poti testa cunostintele pe siteul drpciv. Chiar daca iti pare ca le stii deja pe toate, continua sa parcurgi cat mai multe intrebari. E posibil ca in timpul examenului sa ai emotii si sa gresesti intrebari la care ai raspuns bine cand le faceai acasa. Sansele sa se intample asta scad cu cat esti mai stapana pe subiect.

Examenul practic

Cu o zi inainte, relaxeaza-te cum stii mai bine. Mediteaza, vezi un film, iesi la suc cu o prietena. Mergi devreme la culcare fiindca, cel mai probabil, te vei trezi foarte devreme. In cazul in care emotii, stai linistita. In cel mai rau caz, pici examenul si incerci iar peste cateva saptamani. Atat, nu se intampla nicio calamitate 🙂 Plus, punctajul de la examen (daca l-ai luat) si numarul de ori in care ai picat examenul, indiferent ca-i proba teoretica sau practica, n-are nicio relevanta asupra abilitatii tale de a conduce.

Toate am fost la inceput, toate am facut greseli si foarte putine au luat examenul din prima. Asta nu inseamna ca ne vezi la stirile ProTV, zburand peste garduri si masini 😛

Acum ia spune, ai scapat de scoala de soferi? Ce ai facut la examen, cum a fost?