Selectează o Pagină

E usor sa alegi o motocicleta atunci cand deja ai experienta in domeniu. Stii ce te-a deranjat la fostele motociclete, poate ai incercat ceva de la prieteni si ai idee ce anume iti doresti. Cand e vorba de prima motocicleta, poti doar intreba prin jur, dar asta nu inseamna ca ai sa intelegi tot ce ti se zice. Vei intalni termeni tehnici, oameni cu motoare de vanzare, mistocari, tepari si oameni cu intentii curate. Prin urmare, iti recomand urmatorii pasi:

Ce tip de motocicleta ti se potriveste

Quiz-ul te va ajuta sa intelegi ce motocicleta ti s-ar potrivi, nu poate ghici ce motocicleta ti-ar place. In rezultate vei gasi cateva explicatii si informatii utile. In cazul in care rezultatul e diferit fata de ce ti-ar placea tie, va trebui sa alegi. In curand, va aparea un articol despre avantajele si dezavantajele fiecarui tip de motocicleta, pentru a face o alegere in cunostinta de cauza.

Gaseste cateva modele de motocicleta

Acum ca esti ceva mai informata, posteaza intr-un grup de motociclisti un text care sa contina urmatoarele informatii: inaltimea, tipul de motocicleta care crezi ca ti-ar fi util, tipul de motocicleta care ti-ar placea si mentiunea „Daca ai avut o motocicleta ce crezi ca mi s-ar potrivi, spune-mi cum ti s-a parut”. Eventual, poti adauga si anumite puncte pe care doresti sa le atinga (ciclistica, manevrabilitate, fiabilitate, centru de greutate etc).  In felul acesta, descurajezi teparii si mistocarii fiindca arati ca nu esti chiar picata din plop. In plus, incurajezi oamenii sa-ti raspunda bazat pe experienta lor, nu din auzite. Nimeni n-a incercat toate motocicletele din lume, nici macar reporterii de la revistele moto. Chiar daca au incercat multe modele, sunt sanse minime sa le fi incercat pe drum cu gropi, drum bun, autostrada, oras, mers pe gheata, mers la drum lung, curbe, drum drept etc. De aceea intelepciunea colectiva este mai utila decat sa intrebi 2-3 suflete.

Decide modelul de motocicleta

Eu sunt un mare fan al matematicii si, atunci cand intuitia ramane neutra, matematica ma salveaza. Pentru inceput, trebuie sa faci un tabel. In prima coloana, cu titlul „Modele” adaugi toate modelele pe care doresti sa le iei in considerare. Incepand cu a doua celula din primul rand, adauga fiecare criteriu ce conteaza pentru tine si, in paranteza, un numar de la 1 la 5, unde 1 inseamna „acest criteriu nu conteaza prea mult” si 5 este „acest criteriu este foarte important pentru mine”. Apoi, pentru fiecare model in parte, noteaza de la 1 la 3 cat de buna este motocicleta din acel punct de vedere (al criteriului). Spre exemplu, pentru modelul X, ciclistica este asa si asa (notezi 2), inaltimea este joasa (daca esti scunda, notezi 3; daca esti inalta, notezi 1) si fiabilitatea este foarte buna (notezi 3). Dupa ce completezi pentru fiecare model, e timpul sa stabilesti scorul. Inmulteste numarul  scris in denumirea criteriului, cu numarul ce corespunde modelului. Repeta operatiunea pentru fiecare criteriu si aduna rezultatele. Repeta pentru fiecare model. Modelul cu scorul cel mai mare este cel ales. Daca nu iti este foarte clar, urmareste videoclipul de mai jos. Programul folosit este Microsoft Excel.

Downloadeaza tabelul

* indicates required


Alege cilindreea

Odata ce ai ales modelul, este destul de simplu sa alegi cilindreea. Majoritatea recomanda ca motocicleta sa fie de maxim 400 – 500 cmc pentru incepatori. Alege ceva mai mic doar daca te limiteaza categoria de permis. Prima mea motocicleta a fost de 125 cmc pentru ca atat era limita pentru A1. M-am plictisit repede de ea si mi-a scos peri albi pe autostrada.

Acum ca stii precis ce vrei, cauta prin anunturi nationale si internationale. La un moment dat vei gasi sigur o motocicleta cu un raport pret/calitate bun.