Selectează o Pagină

Va plac povestile cu femei care au facut turul lumii cu motocicleta? Si mie. Cand credeam ca am rascolit bine de tot prin istoria moto feminina, mai fac o descoperire: Elspeth Beard. La 24 de ani, s-a suit pe motocicleta si a plecat in turul lumii pe motocicleta. In 3 ani, a traversat Europa, America, Asia si Australia. 

Elspeth BeardElspeth Beard si inceputurile in motociclism

Ea a condus prima motocicleta la 16 ani. La cativa ani dupa, in 1982, a cumparat o motocicleta SH, un BMW R60/6, model din 1974, de la prietenul unui prieten, din bani munciti de ea. Femeia este din Anglia si acel model de BMW reprezinta alternativa occidentala a comunistelor noastre. Primele calatorii au fost in Scotia, Irlanda si insula Corsica (e o insula de pe langa Italia).

Elspeth Beard

Calatoria in jurul lumii cu motocicleta

Dupa 3 ani din 7 de studiu la arhitectura,  intr-o zi, si-a trimis motocicleta la New York, cu vaporul. De acolo a inceput calatoria sa, inspre Canada, Mexic si Los Angeles. Apoi s-a dus in Sidney, in Australia, pentru a munci cateva luni ca arhitect. Fac o mica paranteza pentru a explica ce mare realizare este. In zilele noastre, putine tari recunosc diplome de studii fara prea multe batai de cap. De obicei, cu cat e mai jalnica o tara, cu atat studiile din strainatate sunt recunoscute mai greu. Se poate intampla ca unele studii sa nu fie recunoscute deloc de anumite tari.

Plus, noi avem dreptul la libera circulatie. In vremurile in care Elspeth Beard a facut aceasta calatorie, dreptul la libera circulatie era mult mai restrictionat si integrarea mult mai dificila. Desi mereu au existat acorduri intre Marea Britanie si Australia, in prezent, noi intram cu buletinul, cei din Australia intra cu viza. Cu toate acestea, in acele vremuri, ea a reusit sa lucreze ca arhitect in Australia, desi inca nu terminase studiile in Marea Britanie.

Elspeth Beard

 

Lista cu ghinioane

A facut asta pentru cateva luni, in timp ce a locuit intr-un garaj. Acest lucru a ajutat-o sa mai stranga niste bani dar si sa repare mici defectiuni ale motocicletei sale. De foarte putine ori s-a dus in service cu motocicleta. Majoritatea defectiunilor le repara ea. Un accident a facut-o sa stea 2 saptamani in spital, dar apoi a plecat din Australia. A pus motocicleta pe vapor si a trimis-o in Singapore, in timp ce ea s-a dus sa exploreze Indonezia. In Singapore a stat 6 saptamani, pentru ca i s-au furat toate documentele de calatorie si a trebuit sa isi faca altele, inainte de a pleca in Thailanda.

Aici a stat doua saptamani, pentru ca i s-a aruncat un caine in fata si a facut accident cu motocicleta. Cainele a murit si ea a fost ranita.  „Nimeni nu vorbea engleza” isi aminteste ea, odata cu ramasitele cainelui pe masa din bucatarie. Ba chiar se intreba daca i-or fi dat sa manance jumate din cainele ala. Elspeth Beard si-a reparat singura motocicleta si a plecat iar, spre India, de data aceasta. Si daca nu ii erau de ajuns atatea ghinioane, ei bine, in India au vizitat-o parintii, apoi a facut hepatita si dizenterie.

Elspeth Beard

A gasit partener de drum

In Kathmandu, ea a cunoscut un motociclist olandez, cu care s-a intors in Europa, dar nu inainte de a da o tura prin Himalaya si a mai vizita putin India. Desigur, un barbat nu poate schimba norocul unei femei. Asa ca, fix cand au vrut sa iasa din India, a fost ucis premierul Indiei si a fost restrictionata trecerea granitei. Acum, trebuia un permis special. A incercat cateva saptamani sa-l obtina, dar pana la urma a falsificat unul si a ajuns in Pakistan.

Drumurile de acolo au fost dure, asa ca traversarea acestei tari s-a lasat cu o sanatate subreda, motocicleta cam stricata si bani tot mai putini. Pana la urma, ea si olandezul au luat o pauza in partea de est a

Elspeth Beard

Turciei, pentru a-si reveni cu sanatatea si a repara motocicleta. Pentru a-ti face o idee despre cat de mult a afectat-o aceasta aventura moto, trebuie sa stii ca a plecat din Anglia avand 65 de kg si a ajuns in Turcia la 41 de kg. Intr-un final, a intrat in Europa prin Grecia.

A reusit sa se intoarca acasa

Elspeth Beard

 

Intr-un final, s-a intors in Anglia si, prima ei grija a fost sa-si repare motocicleta. Si-a terminat studiile de arhitectura si a petrecut 7 ani in transformarea unui apeduct victorian abandonat, intr-o casa. Lucrarea a fost un succes si multe televiziuni au facut documentare despre viata ei. Inca lucreaza ca arhitect si tot innebunita dupa motociclete este.

Am tradus si adaptat acest articol de pe un site grecesc pentru ca am vrut sa-ti arat ca, la drum foarte lung, se pot intampla chestii aiurea. Asta nu inseamna ca trebuie sa te descurajezi, ci sa te pregatesti foarte bine. Nu toata lumea este buna si nu toate merg struna mereu.

Tu pe unde te-ai plimbat vara asta?

PS: Daca doresti sa citesti mai multe despre istoria moto feminina, arunca un ochi pe cartea „Moto Lady„.